
O tom, co mě (ne)naučilo Whole30
Od konce mého prvního Whole30 jsou to skoro dva roky. Za tu dobu jsem ušla strašně dlouhou cestu, která vedla spíš z kopce než naopak. Z kvalitních stravovacích návyků mi nic moc nezůstalo a na váze se nepozorovaně začalo ukazovat o 25 kilo víc, než kdy dřív. Přesto můžu říct, že mi přes drsný úpadek Whole30 pohled na jídlo změnilo razantně a dlouhodobě.
Ještě před dvěma lety jsem ze své Whole30 zkušenosti byla nadšením bez sebe, což se vlastně dodnes nezměnilo.
Dobře si pamatuji, jak dobře mi dobré jídlo dělalo.
Jenže přišel nevyhnutelný úpadek. Jeden mls následoval druhý, o pivečku raději nemluvím…
Najednou koukám do zrcadla a pozoruji tu hrůzu, ke které se může jeden dopracovat úplně nepozorovaně.
Kam jsem se dopracovala

I hroch je dnes ohebnější než já
Do fáze života, ve které mám problém dojít od počítače k ledničce, aniž bych se zadýchala. Do fáze života, ve které mi i tkaničky působí těžkosti.
Vzpomínám si na své mladší já, které nedovedlo pochopit, jak je možné všimnout si vlastního tloustnutí až u sta kil.
Teď už to moc dobře vím.
Pohodlíčko a spokojenost ve vztahu se skvělým kuchařem holt udělají své. 😊
Váha mě straší hranicí obezity a už také vím, co je to bolest kloubů po dvou dřepech.
Beru to však pozitivně, protože i špatná zkušenost se počítá. Natož s vlastním tělem.
A konečně, když už se zdálo, že se to nikdá nestane, začínám znova. Jdu si pro svou starou krásnou postavu a nic mě nezastaví.
Whole30 potřetí?
Raději ne.
Co mi mohlo dát, to mi nejspíš dalo. Při letním plánování dalšího kola mě sice lákaly jeho benefity, ale stres, který s sebou striktní pravidla Whole30 do života vnáší, mi za to letos prostě nestojí.
Proto začínám s variantou primal, pohodovou možností zdravého stravování v duchu Whole30 a paleo, která má svůj název nejspíš jenom protože je dneska hrozně moderní všechno škatulkovat.
(Dobře pro mě, já škatulky ráda.)
Primal je takové odlehčenější paleo bez hrocení, s velmi podobnou filozofií.
Kromě masa, zeleniny, oříšků a toho všeho co určitě už dobře znáte, se mohou také mléčné výrobky a ani jedna lžička cukru v kafi není podle primal koncem světa.
(Fuj, cukr v kafi.)
A teď čekám, jestli se mnou nový „restart“ i tentokrát něco udělá.
Život po třicítce

Život po třicítce
Nedávno jsem na Facebooku psala, jak se s tou třicítkou přes noc zázrak vážně nestal.
O svých očekáváních, že ze mě konečně bude dospělej člověk mých dětských snů.
(A že by se to vážně blížilo?)
O tom, že všechno bude krásný, sluníčkový a jednoduchý. Jenže má duše je stále duší dítěte.
Ale změny přišly, ne že ne. Akorát jen ty negativní, kterými starší děsí mladší a ti jim nevěří.
Tloustnutí, kocoviny… však to znáte.
Šedivých vlasů přibývá a dokonce i s vráskami musím bojovat.
Je to trochu strašidelný. O to víc, že mi jako třicátnici už moc času nezbývá.
Každopádně zmírám zvědavostí, jestli bude i to hubnutí „na stará kolena“ tak těžké, jak se říká. 🙂
Cíle

Cíle
Cíle jsou můj věčný problém. Tentokrát tak mám stanovený jediný. Vydržet.
Zatím jsem ho nikdy nedosáhla, tak uvidíme, co tentokrát.
Nedávno u mě proběhlo vážení se a měření, což jsem u předchozích pokusů ignorovala, a dokonce i ty slavné fotky „před“, které nikdy nikdo neuvidí, tu mám schované.
Teď čekám. Čekám, co mé tělo všem těm změnám řekne tentokrát.
Chcete se vsázet na můj neúspěch? Nebo mi snad dokonce věříte a chcete se vsadit, že tentokrát konečně uspěju?
Vaše šance je v komentářích. A kdo ví, jestli tu nějaké budou, třeba z nich vykouzlím i soutěž s odměnou.
Za měsíc nebo dva tu své snahy vyhodnotím, sama se však raději nevsázím. 🙂
Recept na konec – Whole30 polévka – okurkové gazpacho
Ani dnes neporuším svůj zvyk a ke kecání o jídle připojím jednoduchý receptík. Dnes to bude na dobroučké a svěží okurkové gazpacho, které rozhodně přijde vhod, pokud se ještě oteplí. 🙂
Suroviny na jednu porci:
Okurka
Půl avokáda
Hrst špenátu
Jarní cibulka
Lžička olivového oleje
Sklenka vody
Sůl a pepř

Ano, jsem dobytek a vrátila jsem se ke zlozvyku žraní u počítače 🙂
Postup:
Všechno to smícháme, rozmixujeme a dáme do ledničky. Vychlazené konzumujeme 🙂
Dejte vědět jestli i vám chutnala, nebo vás fotka nadobro odradila. 🙂